Wood of Fame

 

Wood of Fame er en årlig markering og hyllest til noen som har hatt avgjørende betydning for kultur og kreativitet i Namsos og Namdalen.

 

Wood of Fame 2019 – juryens begrunnelse

Terje Adde
Komponist, dirigent, musiker og evig kultursoldat.
Selv beskriver årets innlemmede seg som «En enkel trommis fra Namsos»,
men i virkeligheten er han én av dem – om ikke den – som har betydd aller mest for byens rike kulturliv. Helt siden oppveksten har han vært en markant skikkelse i kulturbyen, og med sin grunnleggende kjærlighet til både musikk og historie har han bokstavelig talt vært toneangivende for det Namsos er aller mest kjent for i dag; den unike kulturhistorien. Men først og fremst har han lært oss alle at det går an å leve av å glede andre. Gratulerer!

 

Wood of Fame 2018 – juryens begrunnelse

Stein Ingebrigtsen
Årets innlemmede i Wood of Fame var den første popmusikeren, sangeren
og låtskriveren fra Namsos som slo igjennom på den nasjonale arenaen.
I en tid da byen var beryktet for helt andre ting enn musikk, var han den som viste at det var mulig å gjøre musikken til et levebrød. Hans suksess ble den direkte årsaken til at det etablerte seg band og profesjonelle artister som har definert en hel musikkbransje. Han har hatt en internasjonal karriere,
og har totalt solgt over en million plater. Han har også hatt en karriere som musikkprodusent. 50 år etter debuten som stjerne, er han fortsatt svært aktiv, og bidrar til å spre en unik sangskatt.

 

Carl Frode Tiller
Årets andre innlemmede i Wood of Fame 2018 startet som musiker og journalist, og har etter endt utdannelse som historiker etablert seg som en av Norges mest anerkjente og prisbelønte forfattere, av både romaner og skuespill. Han har fortsatt samarbeidet på tvers av sjangere og uttrykk, med blant annet teateroppsetninger med sterke innslag av musikk.

Hans skildringer er sterkt rotfestet i oppveksten i Namsos. Han har vist at den kulturelle kraften fra denne regionen strekker seg langt utover det musikalske. Han har fått internasjonal anerkjennelse, og vil for all framtid stå som en av de mest markante Kulturutøverne fra området.

 

Wood of Fame 2017 – juryens begrunnelse

Ole Mediå
Den første som innlemmes i Wood of Fame startet som spillemann allerede tidlig på 50-tallet, og var den første som etablerte seg som profesjonell populærmusiker i Namsos.
Med utgangspunkt i tradisjonsmusikk og trekkspill, blandet han inn den nye rockemusikken, og ble den direkte fødselshjelperen til artistene som senere skulle legge grunnlaget for Namsos som musikkby. Han hadde en omfattende turnevirksomhet, både i Norge og Sverige, og oppnådde en popularitet som ingen tidligere musiker i Namdalen.
Selv om han allerede i 1967 måtte oppgi sin egen karriere på grunn av sykdom, har han vært kanskje den viktigste forløperen til all moderne populærmusikk fra Namdalen.

 

Frode Viken
Den neste som innlemmes i Wood of Fame har gjennom tekst og toner virkelig satt Namsos på det nasjonale musikkartet. Han var med allerede i det legendariske rockebandet Prudence, og var senere med å starte Rollaug. De siste 25 årene har han lagt mye av grunnlaget til et av Norges mest populære band. DDE har en unik posisjon i hele befolkningen med låter som omfavnes av stadig nye generasjoner.
Hans sangskatt vil leve evig, og stå som en bauta i norsk musikkhistorie.

Les mer: https://no.wikipedia.org/wiki/Frode_Viken